Vânătoare de comori culturale
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Defileul Dunarii

In jos

Defileul Dunarii Empty Defileul Dunarii

Mesaj  Teo Mar Iun 02, 2009 11:04 pm

Defileul Dunarii




Dunarea este cel de-al doilea fluviu ca marime din Europa, dupa Volga. Isi are izvoarele in Germania, in Muntii Padurea Neagra. In drumul sau spre varsare, Dunarea strabate Europa de la vest la est pe o lungime de 2860 km. Bazinul Dunarii ocupa 8% din suprafata Europei, extindandu-se pe teritoriul a opt tari – Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Iugoslavia, Romania, Bulgaria si Ucraina. Fluviul s-a format la sfarsitul Pliocenului si inceputul Cuaternarului, prin drenarea unor lacuri de mari dimensiuni, din bazinele Vienei, Panonic si Pontic. Portile de Fier care au separat cursul Dunarii in trei sectoare: superior (alpin), mijlociu (panonic) si inferior (pontic). Dunarea strabate regiuni variate sub aspect morfogenetic, caracterizate de climate diferite, de la cel temperat la cel temperat continental.
Relieful Defileului “Portile de Fier” este rezultatul modelarii fluviului si a altor agenti de modelare sub influenta directa a structurii geologice si a rocilor. Pe stanga fluviului, ce corespunde sectorului romanesc al defileului, se succed dinspre amonte spre aval: Muntii Almajului, Muntii Mehedinti si Podisul Mehedinti. Formele de relief din sectorul de defileu prezinta o bogatie si varietate iesite din comun.
Plecand din Moldova Veche, din apele Dunarii rasar cateva insule. In urma construirii hidrocentralei “Portile de Fier” si a lacului de acumulare, vechiul ostrov omonim a fost in mare parte inundat. Aici Dunarea are cea mai mare latime din defileu, de peste 5 km. Din apele fluviului iese stanca Babacai, folosita in trecut de cei care vamuiau vasele aflate in trecere prin defileu. In jurul acestei stanci s-au tesut multe legende. Una dintre acestea spune ca un voievod sarb si-ar fi legat de aceasta stanca sotia necredincioasa, spunandu-i “babo kaise” (caieste-te nevasta), dupa care ar fi parasit-o. Aceasta si-a sfarsit zilele in chinuri, rugand vantul sa sufle cu putere, pentru a le aminti tuturor nelegiuirea savarsita de sotul ei.

Defileul Dunarii Art_110445_1

Fortificatiile romane
Pe malul sarbesc, deasupra unei stanci, se ridica vechea cetate Golubac. . Aval de stanca Babacai, in peretele de calcar al malului romanesc, se deschide gura unei pesteri, Gaura cu Musca. . In abruptul din stramtura Pescari – Alibeg se deschide pestera Gaura Chindiei II, rezervatie arheologica unde au fost descoperite urme de arta rupestra ce apartin paleoliticului si neoliticului, dar si urme din perioada de locuire protodacica si dacica. Trecand dincolo de zona cu praguri, apele fluviului patrund in bazinetul Sichevita – Liubcova, unde-si are gura de varsare paraul Oravita.

Defileul Dunarii Golubac

Pestera Veterani – odinioara sanctuar al lui Zamolxis

Dupa confluenta cu paraul Plavisevita, Dunarea intra in cel de-al treilea sector de ingustare, Cazanele Mari. ). Peretii Cazanelor Mari au inaltimi de peste 200 m, iar latimea medie a albiei este de 150 m. Pestera Gura Ponicovei prezinta mai multe niveluri de galerii, cele inferioare fiind active. Dintre galeriile fosile, cea mai spectaculoasa este Galeria Concretionara, precum si Sala Coloanelor. Pestera Veterani este cunoscuta din timpuri stravechi, fiind consacrata de daci drept sanctuar al zeului Zamolxis. In acest areal al Cazanelor Mari se dezvolta o flora diversificata. Dincolo de Cazanele Mari, apele fluviului patrund in micul bazinet Dubova, ce are forma unui golf cu aspect semicircular. In aval de Dubova, Dunarea patrunde in Cazanele Mici.



Dunarea la “Portile de Fier”

Aval de confluenta Mraconiei cu Dunarea, apele fluviului patrund intr-o zona larga, cu relief domol. Dupa confluenta cu paraul Ieselnita, apele fluviului patrund in bazinetul larg al Orsovei. Acesta are aspectul unui golf, format la gura de varsare a raului Cerna in Dunare. Orsova este si un punct de plecare pentru turistii care vor sa cunoasca frumusetile defileului si ale Muntilor Banatului, atat pe sosea, cat si pe apa, cu ajutorul vaporaselor de croaziera.
Apele Dunarii isi continua drumul pana la barajul de la Gura Vaii, unde pun in miscare turbinele hidrocentralei “Portile de Fier”. In urma construirii barajului, au fost rezolvate problemele de navigatie ce existau in sectorul de defileu, datorita ridicarii nivelului apei. Aval de hidrocentrala, apele batranului fluviu se indreapta nestingherite spre Marea Neagra, locul lor de varsare, unde a luat nastere o grandioasa delta, cu adevarat fara seaman in peisajul european.

Defileul Dunarii Image007

Tabula Traiana

Tabula Traiana se afla pe malul sârbesc, aproape de Cazanele Mici, în dreptul fostului asezamânt al satului Ogradena. Pa malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protectie. Tabula este fixata în piatra si pe ea sunt reprezentati doi delfini plutind si un vultur pe cer. Figurinele si ornamentele sunt sculptate în relief, iar scrisul este cioplit în piatra.

Defileul Dunarii TABULA%20TRAIANA

Tabula Traiana a fost construita de romani, pentru a comemora obstacolele întâmpinate de armata romana la trecerea Dunarii în anul 101 e.n., tabula amintind totodata de lucrarile de anvergura efectuate de administratia romana în aceasta regiune. De-a-lungul timpului, tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii, ea fiind ridicata deasupra lacului de acumulare "Portile de Fier" o data cu construirea hidrocentralei "Portile de Fier 1".

Flora in zona Cazanelor Dunarii

In Muntii Banatului, in apropierea batranului fluviu Danubiu, sunt locuri de o rara frumusete, care atrag numerosi turisti din tara si multi straini. Cele cinci rezervatii stiintifice sunt cartea de vizita a Banatului, care se mandreste cu ele, spunand: "Banatu-i fruncea!".Rezervatia Valea Cernei Domogled cuprinde zona forestiera cu o suprafata de 10000 ha,. Aici se afla vestita statiune de pe vremea romanilor "Baile Herculane". De straja pe cleanturi si chei vegheaza frumosul pin banatean (Pinus nigra var. banatica) cu o coroana in forma de umbrela. Rezervatia Gura Vai Varciorova lipsita de pini prezinta numai paduri de foioase si arbusti exotici, ca smochinul si planta “Ilex aquifolium”. Rezervatia Cheile Nerei-Beusnita prin salbaticia platoului Plesuva (1144 m), cu frumoasele cascade de pe Valea Beusnita, sunt de neuitat. La altitudine relativ mica, creste bibilica sijioua specii de ghimpe, iar prin vai arborele de tisa. Fauna cuprinde elemente balcanice: insecte, scorpioni, vipere.
Rezervatia Muntii Semenic-Cheile Carasului are suprafata de 894,50 ha cuprinde paduri de foioase si sase pesteri interesante. Aceasta rezervatie este propusa ca Parc National din Muntii Semenicului.
Laleaua Cazanelor (Tulipa hungarica)
In fisurile stancilor din defileul Dunarii, la Cazane, primavara stralucesc la lumina soarelui, ca niste faclii galbene, frumoasele lalele ale Cazanelor, luminand drumul pana la Turnu-Severin.

Chipul lui Decebal

Se spune că, dacă ajungi acolo o singură dată, cu siguranţă vei simţi vraja. E un soi de magie la mijloc pe care îl vei înţelege odată ce vei privi spre Dunărea vijelioasă, chit că doar de pe malul românesc. După ce a bătut, din ce în ce mai mare, tărâm străin, bătrânul fluviu trage spre casă, spre mare, şi ne salută din mers, preţ de sute de kilometri. Parcă niciunde nu e însă mai frumos decât la Cazane!

Defileul Dunarii Mt_decebal1

Cazanele reprezintă porţiunea de defileu a Dunării, între Dubova şi Ogradena. În această zonă, apa este forţată să treacă printre munţi. Lăţimea fluviului ajunge la doar 180-250 de metri, iar adâncimea, la 100 de metri. Curenţii în adâncuri sunt foarte puternici, iar la suprafaţă apa pare că fierbe.Zona este plină de legende şi istorie. La Tabula Traiana s-a construit primul pod de vase pe Dunăre şi aici s-a purtat şi primul război cu Decebal, unde Traian a fost înfrânt. Chipurile lui Decebal şi Traian au fost sculptate în piatră, pe cele două maluri.

Manastirea Mraconia

Pe soseaua Orsova-Moldova Noua, în Valea Mracunei din apropierea comunei Ogradena Veche, este situata o veche manastire, numita "Mracuna". Vechiul lacas "sta" ascuns într-un loc pitoresc în fata fostului drum Traian de pe malul sârbesc, unde se afla "Tabula Traiana". În apropiere sunt "Cazanele", cea mai frumoasa si fermecatoare portiune a Dunarii.
Odata cu trecerea anilor manastirea a fost cunoscuta sub diferite denumiri : manastirea din Valea Dunarii, manastirea. din Valea Mracuna, manastirea de la Ogradena-Veche, manastirea de la Orsova.
Manastirea Mraconia a fost ridicata pe locul unui fost punct de observatie si dirijare a vaselor de pe Dunare, caci datorita arhitecturii reliefului, prin ingustimea din loc in loc a defileului nu putea avea loc trecerea simultana a doua vase. Aceste ingustari si largiri maxime ale fluviului au primit numele de "cazanele Dunarii", dupa parerea multora, locul fiind cel mai frumos loc din tara.

Defileul Dunarii Manastirea-mraconia-22

Teo

Mesaje : 2
Data de înscriere : 15/03/2009

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum